Buddleia davidii “Miss Ruby” – Davidova budleja, letnji jorgovan “Miss Ruby”

Buddleia davidii “Miss Ruby” – Davidova budleja ili letnji jorgovan, kako se ova vrsta još naziva kod nas, je izuzetno dekorativan i cenjen žbun zbog veoma krupnih piramidalno-metličastih cvasti i duge sezone cvetanja od juna do oktobra. Mirisni cvetovi privlače leptire, pa se biljka često naziva i leptirov žbun. Listovi su takođe veoma dekorativni, tamno zeleni sa lica, srebrnasti sa naličja, zašiljeni, eliptični. Listopadna je vrsta, ali pri blažim zimama može da se ponaša kao poluzimzelena. Osim toga, ova vrsta je veoma otporna na mraz, letnje vrućine, sušu i gradsko aerozagađenje. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna. Takođe je važno i zakidanje precvetalih cvetova kako bi fenofaza cvetanja trajala duže. Sorta “Miss Ruby” se razvija kao kompaktan patuljasti žbun visine do 1,2 m i širine do 1 m, sa lučnim letorastima koji nose jarko ružičaste cvasti duge oko 12 cm.

Položaj: Puno sunce ili polusenka sa nekoliko sati dnevno direktnog sunca.

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali joj najviše odgovaraju srednje plodna, laka, dobro drenirana tla neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu do 1,2 m i širinu do 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće iz pupoljka izlaze mladi srebrnastozeleni listovi.
  • Leto: Listovi su tamno zelene boje, sa naličja srebrnasti, a na vrhovima grana je obilje krupnih cvasti.
  • Jesen: Listovi su tamno zelene boje, sa naličja srebrnasti, a na vrhovima grana je obilje krupnih cvasti.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a za vreme blažih zima deo listova se zadržava na granama.

Upotreba: Budleja “Miss Ruby” je pogodna za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem na osunčanim položajima u malim baštama. Zbog patuljastih dimenzija se može uzgajati i u većim žardinjerama.


Nema na stanju
 

Опис