Buddleia davidii “Buzz Velvet” – Davidova budleja, letnji jorgovan “Buzz Velvet”

Buddleia davidii “Buzz Velvet” – Davidova budleja ili letnji jorgovan, kako se ova vrsta još naziva kod nas, je izuzetno dekorativan i cenjen žbun zbog veoma krupnih piramidalno-metličastih cvasti i duge sezone cvetanja od juna do oktobra. Mirisni cvetovi privlače leptire, pa se biljka često naziva i leptirov žbun. Listovi su takođe veoma dekorativni, tamno zeleni sa lica, srebrnasti sa naličja, zašiljeni, eliptični. Listopadna je vrsta, ali pri blažim zimama može da se ponaša kao poluzimzelena. Osim toga, ova vrsta je veoma otporna na mraz, letnje vrućine, sušu i gradsko aerozagađenje. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna. Takođe je važno i zakidanje precvetalih cvetova kako bi fenofaza cvetanja trajala duže. Sorta “Buzz Velvet” je belgijski patuljasti hibridni kultivar iz 2011. godine. Razvija se kao kompaktan žbun visine i širine 1-1,5 m, sa veoma gipkim lučnim letorastima koji nose cvasti ružičasto-crvene boje.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali joj najviše odgovaraju srednje plodna, laka, dobro drenirana tla neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu i širinu 1-1,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće iz pupoljka izlaze mladi srebrnastozeleni listovi.
  • Leto: Listovi su tamno zelene boje, sa naličja srebrnasti, a na vrhovima grana je obilje krupnih cvasti.
  • Jesen: Listovi su tamno zelene boje, sa naličja srebrnasti, a na vrhovima grana je obilje krupnih cvasti.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a za vreme blažih zima deo listova se zadržava na granama.

Upotreba: Budleja “Buzz Velvet” je pogodna za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem na osunčanim položajima. Može se gajiti i u žardinjerama na osunčanim balkonima.

Nema na stanju
 

Opis