Bergenia cordifolia “Eroica” – Bergenija “Eroica”

Bergenia cordifolia “Eroica” – Bergenija “Eroica” je višegodišnja biljka iz botaničke familije Saxifragaceae. Potiče iz srednje Azije. Ima mesnato člankovito poleglo stablo. Raste brzo i formira lisne rozete visine 30 do 40 cm i širene preko 50 cm. Listovi su zimzeleni, veliki, srcolikog ili ovalnog oblika. Kožasti su i otporni na niske temperature. Imaju sjajnu površinu i bordo boju tokom većeg dela godine, a u kasnu jesen, kada padnu temperature, listovi poprimaju bronzanu boju i takvi ostaju tokom zime. Dolaskom prvih toplijih prolećnih dana pojavljuju se mnogobrojni jarko ružičasti mirisni cvetovi. Grupisani su u grozdaste cvasti na crvenkastim drškama dugim oko 40 cm. Cvetanje traje nekoliko nedelja, od marta do početka maja. Pojedinih godina, ako posle hladnijih jesenjih dana ponovo otopli, bergenija može imati ponovljeno jesenje cvetanje, kada često i sneg dočeka u cvetu. U kasnu jesen i u rano proleće, treba odstraniti osušene listove.

Položaj: Osunčan, poluzasenjen ili zasenjen. Na potpuno zasenjenim pozicijama ima lepe velike listove, ali slabije cveta.

Zemljište: Vrlo je tolerantna po pitanju zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnoj lakoj humusnoj zemlji sa umerenom vlagom.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Biljka razvija visinu 30-40 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka cveta.
  • Leto: Rozeta bordo listova
  • Jesen: Listovi poprimaju bronzanu boju, moguće ponovljeno cvetanje.
  • Zima: Zimzelena vrsta

Upotreba: Bergenia cordifolia “Eroica” – Bergenija “Eroica” se često gaji kao pokrivač tla i na zasenjenim mestima, ali i u kamenjarima, uz ivice staza i u kompoziciji sa drugim perenama. Dobro uspeva i na vlažnim terenima uz obale vrtnih jezeraca i ribnjaka. Bujni masivi formiraju gust prekrivač tla koji sprečava nicanje korova, a mogu se iskoristiti i za maskiranje neravnina ili nekih drugih delova u vrtu. Zbog tolerantnosti na veću zasenu, bergeniji se često dodeljuju uloge pokrivača tla ispod krošnji drveća, čak i četinara jer toleriše blago kiselo zemljište.


Nema na stanju
 

Опис