Berberis thunbergii “Summer Sunset” – Tunbergov berberis sa zlatnožutim lišćem “Summer Sunset”

800,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare. “Summer Sunset” je novi kultivar ove vrste, nastao u Poljskoj i predstavlja pravi dragulj među novim sortama berberisa. Razvija kompaktan patuljast žbun visine i širine oko 0,5 (0,8) m. Relativno sporo raste. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima i  do -20 °C, a otporan je i na dim, prašinu i sušu.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine oko 0,5 (0,8) metra.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su zlatno-žute boje, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima.
  • Leto: Listovi zadržavaju zlatno-žutu boju tokom celog leta, samo su donji listovi, koji su manje izloženi suncu zelenkasti. Grančice nose sitne izdužene bobičaste plodove koji tokom leta lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivno narandžastu boju, najpre na rubovima lista, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Summer Sunset” je niži kultivar berberisa, pa se često gaji kao bordura cvetnjaka ili niska živa ograda. Takođe se sadi pojedinačno ili u grupama u cvetnjacima ili sa drugim ukrasnim žbunjem gde je odličan kontrast drugim tamnolisnim vrstama. Može se gajiti i u žadrinjerama.

 

Opis