Abies concolor Lindl. et Gord. – Dugoigličava jela

6.500,00 RSD

Abies concolor Lindl. et Gord. – Dugoigličava jela je visoki četinar u prirodi rasprostranjen u vlažnim planinskim regijama jugozapadnog SAD (Kalifornija, Arizona…) na visini preko 1000 m. U prirodi dostiže visinu od 50 m, dok je gajena u urbanim uslovima najčešće znatno niža (do 25 m). U mladosti ima kupasto-piramidalnu krošnju, koja u starosti postaje široko kupasta. Grane se razvijaju u pršljenima pod gotovo savršenim pravim uglom u odnosu na deblo. Dugoigličava jela dugo zadržava donje grane. Svetlo plavo-siva boja iglica karakteristična je za ovu jelu i osigurava da ovo drvo privlači pažnju, posebno u proleće. Četine su češljasto raspoređene, pljosnate, blago zašiljene i srpasto uvijene prema gore, duge 4 – 7 cm. Imaju ravnomernu obojenost na obe strane. Šišarke su valjkastog oblika i stoje uspravno (kao sveće) na granama. U mladosti su zelenkaste, u doba zrenja ljubičasto-smeđe, dugačke 8 -10 cm. Seme obezbeđuje hranu za ptice.  Vrsta je relativno tolerantna na urbana zagadjenja.

Položaj: Osunčan, polusenka ili senka.

Zemljište: Raste na dubokim, hranljivim, humusom bogatim zemljištima, ali i ilovastim i peskovitim.

Potrebe za vodom: Osetljiva je na dugotrajnu zemljišnu sušu. Iziskuje postojanu relativnu vlažnost vazduha sa umerenom temperaturom.

Dimenzije: Maksimalna veličina koju razvija oko 50 m, u urbanim uslovima oko 25 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine otvorenije zelene boje u obnosu na zrele. Od IV do VI se na granama pojavljuju mrko-žuti cvetovi, koji su mirišljavi, što je neuobičajno za četinare.
  • Leto: Četine poprimaju ujednačenu boju.
  • Jesen: U jesen se pojavljuju uspravne, cilindrične šišarke koje su najpre zelene, a potom postaju ljubičasto-smeđe.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Dugoigličava jela je pogodna za soliternu sadnju na travnjacima dajući veoma upečatljiv detalj ili u grupama i masivima na velikim zelenim površinama gde klimatski i zemljišni uslovi dozvoljavaju.