Sempervivum ciliosum Craib – Čuvarkuća

200,00 RSD

Sempervivum ciliosum Craib – Maljava čuvarkuća, kako je obično zovu, je višegodišnja sukulentna biljka iz familije Crassulaceae. Poreklom je sa planina jugoistočnih delova Evrope. Listovi su pastelno zelene boje, srebrnasto maljavi, poređani u pravilnu rozetu sa izrazito geometrijskim rasporedom oko veoma kratkog stabla. Izuzetno dekorativna vrsta. Otporna je na sušu, odlična za kamenjare. U odgovarajućim uslovima opstaje dugo i formira tepih koji zauzma raspoloživi prostor. Tokom leta iz starijih rozeta biljku cveta sitnim žuto-zelenim zvezdastim cvetovima sa 5 latica.

Položaj: Osunčan ili delimično zasenjen

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, može da bude i siromašno u veoma tankom sloju, važno je da je dobro drenirano.

Potrebe za vodom: Umerene, otporan na duže sušne periode, osetljiv na zimsku vlagu zemljišta.

Dimenzije: Biljka razvija visinu 5-10 cm, u cvetanju oko 15 cm.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na proleće se razvijaju mladi listovi
  • Leto: Biljka cveta
  • Jesen: Jastuk od rozeta listova koji na vrhovima dobijaju crvenkaste nijanse
  • Zima: Zimzelena vrsta do -20 ° C ako raste na dobro dreniranom zemljištu

Upotreba: Sempervivum ciliosum Craib – Maljava čuvarkuća nalazi primenu u kamenjarima, kamenim zidovima, krovnim vrtovima, između popločanja, kao pokrivač tla i u žardinjerama. Predivna je biljka u kombinaciji sa drugim sukulentima u terakota žardinjerama. Efektan je u kombinaciji sa drugim perenama i ukrasnim žbunjem. Dobar je kontrast biljkama sa tamno zelenim, crvenim ili bordo lišćem.