Sempervivum arachnoideum “Rubrum” – Čuvarkuća “Rubrum”

200,00 RSD

Sempervivum arachnoideum “Rubrum” – Čuvarkuća “Rubrum” je višegodišnja sukulentna biljka iz familije Crassulaceae, rasprostranjena u prirodi na liticama od Alpa do Pirineja. Ova vrsta je često naziva i “čuvarkuća – paukova mreža” zbog tipičnih svetlucavih belih niti koje obrazuje između vrhova listova u rozeti. One daju fino vunast izgled ovoj alpskoj vrsti. Listovi su oko veoma kratkog stabla poređani u pravilnu rozetu prečnika od 1,5 do 3 cm, sa izrazito geometrijskim rasporedom, izuzetno dekorativnom. Otporan je na sušu, odličan za kamenjare. U odgovarajućim uslovima opstaje dugo i formira tepih koji zauzma raspoloživi prostor. Tokom leta biljku prekrivaju sitni ružičasti zvezdasti cvetovi sa 5 latica iz starijih rozeta.

Položaj: Osunčan ili delimično zasenjen

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, može da bude i siromašno u veoma tankom sloju, važno je da je dobro drenirano.

Potrebe za vodom: Umerene, otporan na duže sušne periode.

Dimenzije: Biljka razvija visinu 5-10 cm, u cvetanju oko 15 cm.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na proleće se razvijaju mladi listovi
  • Leto: Biljka cveta
  • Jesen: Jastuk od rozeta listova
  • Zima: Zimzelena vrsta

Upotreba: Sempervivum arachnoideum “Rubrum” – Čuvarkuća “Rubrum” nalazi primenu u kamenjarima, kamenim zidovima, između popločanja, kao pokrivač tla i u žardinjerama. Predivna je biljka u kombinaciji sa drugim sukulentima i terakota žardinjerama. Efektan je u kombinaciji sa drugim perenama i ukrasnim žbunjem. Dobar je kontrast biljkama sa tamno zelenim ili beličastim lišćem.

 

Nema na stanju
 

Opis