Pinus strobus L. – Vajmutov (svilasti, petougličavi) bor 40 cm

800,00 RSD

Pinus strobus L. – Vajmutov (svilasti, petougličavi) bor je visoki četinar u prirodi rasprostranjen na istoku Severne Amerike, gde se pretežno javlja u mešovitim sastojinama na nižem terenu, mada se u južnom delu areala penje do 1500 m, na propusnim peskovitim vlažnim zemljištima blago kisele reakcije. U Evropu (u Englesku) ga je doneo Džordž Vejmut 1620. godine. Svilasti bor na prirodnim staništima dostiže visinu od oko 25-30 (pojedinačni primerci i preko 40) m i starost preko 250 godina (pojedina stabla 400-500 godina). U kolonijalno doba su posečena gotovo sva starija i viša stabla sa prirodnih staništa da bi poslužila za jarbole Britanske kraljevske mornarice. U urbanim uslovima svilasti bor najčešće dostiže polovinu maksimalne visine.

Svilasti bor ima jak i razgranat korenov sistem. U mladosti razvija širokopiramidalnu krošnju, koja u starosti postaje nepravilno jajasta, zaobljena, široko zasvođenog, gotovo horizontalno zaravnjenog vrha. Grane se razvijaju u pršljenima. Četine se nalaze po pet u rukavcu. Plavozelene su boje, meke i tanke, nisu uvijene, duge su 6-15 cm i oko 0,5 mm široke, fino nazubljene. Vajmutov bor cveta tokom maja i prve polovine juna. Šišarke su viseće, uskocilindrične, 8-18 cm duge, blag zakrivljene i smolaste. Sazrevaju tokom avgusta i septembra druge godine, kada se i otvaraju na stablu. U odnosu na druge borove, Vajmutov bor raste brzo. Ne toleriše popločavanje i blizinu saobraćajnica koje se zimi sole.

Položaj: Osunčan ili polusenka.

Zemljište: Najviše mu odgovaraju propusna peskovita blago kisela zemljišta. Na slabo dreniranim, zbijenim, glinovitim i alkalnim zemljištima slabije uspeva. Ne toleriše zaslanjeno zemljište.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: U urbanim uslovima do 20 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine otvorenije zelene boje u obnosu na zrele.
  • Leto: Iz ženskih cvetova se razvijaju šišarke koje su najpre zelene.
  • Jesen: Sazrevaju prošlogodišnje šišarke i postaju mrke. Četine su ujednačene plavozelene boje.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Pinus strobus L. – Vajmutov (svilasti, petougličavi) bor je pogodan za solitarnu sadnju ili u grupama i masivima. Ograničeno se koristi za pošumljavanje u Evropi zbog pojave bolesti upale kore (parazit prezomljava na crnoj ribizli). Relativno dobro podnosi uslove gradske sredine.


Nema na stanju