Pinus mugo “Ophir” – Bor krivulj “Ophir”

12.000,00 RSD

Pinus mugo “Ophir” – Bor krivulj “Ophir” je kultivar patuljastog planinskog bora koji se razvija kao kompaktan grm sa gustim granama koje su sabljasto povijene prema gore i žuto-zelenim četinama od sredine jeseni do sredine proleća. Osenčeni delovi biljke su tamno zeleni, a žuta boja perifernih iglica je izraženija tokom zime. Četine su duge do 7 cm i sjajne. Krajem proleća vraćaju se u tipičnu borovo zelenu boju. Biljka razvija visinu do 0,8-1,3 m i širinu 1-1,8 m. Grm je zaobljen i pomalo spljošten. Krivulj je prilagođen na ekstreme surovog planinskog klimata na gornjoj granici šume. Doživi veliku starost. Nije mu neophodna rezidba, ali je dobro podnosi, pa se krajem proleća može oblikovati.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta, važno je samo da zemlja ne bude teška sa suviše vlage. Toleriše siromašno zemljište.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne toleriše sušu.

Dimenzije: Biljka razvija visinu do 0,8-1,3 m i širinu 1-1,8 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine svetlije boje u obnosu na zrele. Krajem proleća starije četine poprimaju tipičnu zelenu boju.
  • Leto: Četine su ujednačene tamno zelene boje.
  • Jesen: Početkom jeseni četine su ujednačene tamno zelene boje, a krajem jeseni periferni delovi krošnje poprimaju žuto-zelenu boju.
  • Zima: Zimzelena vrsta. Četone su žuto-zelene.

Upotreba: Pinus mugo “Ophir” – Bor krivulj “Ophir” je pogodan za mešovite kompozicije sa drugim ukrasnim šibljem i perenama i za gajenje u žardinjerama. Zahvaljujući jarko žutoj boji zimi, izgledaće sjajno u kombinaciji sa zimzelenim grmljem sa tamnozelenim lišćem ili četinama. Kao i drugi patuljasti borovi, idealan je za veće kamenjare i ozelenjavanje škarpi u vrtovuma. Može se uzgajati kao bonsai.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis