Monarda didyma “Pink Supreme”

Monarda didyma “Pink Supreme” je višegodišnja zeljasta biljka iz familije usnatica (Lamiaceae), poreklom iz istočne Severne Amerike, gde raste na vlažnim staništima. Listovi su jajasto-lancetasti, dužine 7–18 cm, sa nazubljenim ivicama, zeleni, naspramni na šupljim stabljikama kvadratnog preseka. Aromatični su i koriste se za čajeve, kao i srodna nana. Ovu biljku severnoamerički narodi od davnina koriste u tradicionalnoj medicini. Sitni ružičasti cvetovi sa dugim uzanim laticama su raspoređeni u glavičastim cvastima. Mirisni su i medonosni. Cvetanje traje od juna do septembra.

Položaj: Osunčan ili poluzasenjen

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, važno je da je vlažno, ali dobro drenirano bez stajaće vode.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija visinu oko 80 cm i širinu 40-60 cm.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz krtolastog korena se razvijaju stabljile sa listovima, brzo rastu i već krajem proleća biljka počinje da cveta.
  • Leto: Celo leto cveta mirisnim medonosnim cvetovima
  • Jesen: Cvetanje traje i u prvoj polovini jeseni
  • Zima: Prezimljava koren

Upotreba: Monarda didyma “Pink Supreme” se dobro uklapa u mešovite kompozicije sa različitim vrstama žbunja i perena na osunčanim ili poluzasenjenim položajima. Često se gaji u kombinaciji sa drugim aromatičnim biljkama kojima odgovara jednako vlažno tlo u vrtu ili većim žardinjerama. Osim listova, kao začin i dekoracija jelima se koriste i cvetovi.

Nema na stanju
 

Opis