Heuchera ‘ Rainbow ‘ (Koralni zvončić)

400,00 рсд

Koralni zvončić – Heuchera je jedna od najpopularnijih zimzelenih trajnica za suncane i  polusenovite položaje u vrtu. Krase je lepi, dekorativni listovi i sitni gracilni cvetići.

Ima ih puno sorti koje se najviše razlikuju po boji lišća. Njihov adut – lišće može biti od svetlo zelene, sivo-zelene, tamno zelene, tamnocrvene, brončano-crvene pa sve do smeđe boje. Kod nekih vrsta su izražene žilice na listovima ili su listovi metalnog sjaja –  što ih čini još lepšima. Uz lepe listove, za vrijeme cvetanja (od 5. – 7. meseca) koralni zvončić je još dekorativniji jer ga ukrašavaju sitni zvončići na filigransko razgranatim stabljikama koje mogu izrasti u visinu i do 90 cm. Cvetići mogu biti beli, roza i crveni. Posle cvetanja cvetne stapke treba odrezati.

Lišće ne izdrži uvijek celu zimu. Ako se više puta kroz zimu izmene razdoblja mraza i nešto toplijeg vremena, lišće će vjerojatno povenuti, ali u proleće će novo poterati. Cela biljka uglavnom dobro prezimljuje na kontinentu, ali ako je temperatura niža od minus 15 stepeni C, u vrijeme golomrazice je treba pokriti crnogoričnim grančicama. Treba je posaditi dosta duboko, jer se s vremenom korenova gruda pomiče prema gore pa je onda treba nagrnuti kompostom.