Helxine soleirolii Req. (Soleirolia soleirolii (Req.) Dandy) – Kućna srećica

200,00 RSD

Helxine soleirolii Req. (Soleirolia soleirolii (Req.) Dandy) – Kućna srećica pripada porodici Urticaceae. Spontano raste na mediteranskim ostrvima (Korzika, Sardinija, Laba, Balearska ostrva), gde nastanjuje vlažna i senovita mesta, u blizini reka. To je patuljasta višegodišnja biljka sa puzećim stabljikama i sitnim okruglastim naizmeničnim listovima koji formiraju zeleni tepih čipkastog izgleda. Ovaj pokrivač tla izgleda kao mahovina i može biti dobra zamena za travu na senovitim mestima gde travne vrste ne uspevaju. Ova puzava biljka ima ružičaste i dlakave stabljike koje se ukorenjuju na svakom čvoru, čineći mekani i svetlo zeleni tepih koji ne prelazi 5 cm visine. Brzo se širi. Preko leta cveta diskretno sićušnim zvezdastim cvetićima. Biljka umire ispod -10 ° C, a njeno lišće uvene od -5 ° C, pa je treba dobro zaštititi zimi ili unositi u zatvoren prostor. Može da se gaji i kao sobna biljka.

Položaj: Zasenjen

Zemljište: Dobro uspeva na vlažnom, hladnom tlu.

Potrebe za vodom: Umerene, osetljiva na sušu.

Dimenzije: Biljka razvija visinu do 5 cm i širinu koliko ima raspoloživog prostora

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Pojavljuju se novi listovi i grančice
  • Leto: Zeleni tepih koji jedva primetno cveta
  • Jesen: Zeleni tepih
  • Zima: U tolijim predelima i na dobro zaštićenim mestima od mraza je zimzelena vrsta, a u uslovima gde su hladnije zime treba je zimi unositi u zaštićen prostor

Upotreba: Helxine soleirolii Req. (Soleirolia soleirolii (Req.) Dandy) – Kućna srećica se koristi kao pokrivač tla na zasenjenim položajima. Dobro se uklapa u dekor japanskog vrta gde krasi podnožje većih biljaka i okruglom kamenju daje mahovinasti izgled. Takođe se koristi za oblaganje obala vodenih površina u vrtu. Često se koristi kao pokrivač tla u žardinjerama jer se meke stabljike veoma lepo prelivaju sa ivica posude. Gaji se i kao sobna biljka. 

Nema na stanju
 

Opis