Ginkgo biloba ”Mariken”

10.000,00 RSD

Ginkgo biloba ”Mariken”- ginkgo biloba ”Mariken” je nova sorta iz 1999. godine. Patuljasti je oblik kratkih grana, gusto prekrivenih lišćem. Ginko je nastarija drvenasta vrsta koja se održala do danas. Jedina je vrsta nekada bogatog roda Ginkgo koji dominirao u mezozoiku – juri, pre oko 200 miliona godina. Sada se na prirodnim staništima sreće jedino u istočnoj Kini kao relikt. Prenet je u Evropu 1730. godine. Listovi su karakteristični u obliku lepeze sa brojnim paralelnim nervima. Liska je podeljna na dva režnja (naziv – biloba). Ginko je dvodoma vrsta, ali se ženski primerci ne gaje zbog plodova koji imaju neprijatan miris. Može izdržati nepovoljne uslove – teško tlo, zagađenje vazduha, nedostatak vlage, ekstremne mrazeve. Kada se primi, može izdržati sušu celo leto, a potpuno je otporan i na -40°C .  Ovaj kultivar pogodan je za kamenjare i za bašte sa malo prostora. Zbog guste krošnje i atraktivnog lišća vrlo je dekorativan i može se saditi pojedinačno ili u grupama sa drugim biljkama.

Položaj: Puno sunce, polusenka sa dovoljno svetla

Zemljište: Vrsta nije probirljiva po pitanju zemljišta, ako je zemljište dovoljno vlažno.

Potrebe za vodom: Umerene

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Po izbijanju iz pupoljaka mladi listovi su svetlo zelene boje.
  • Leto: Lepezasti listovi su svetlo zeleni.
  • Jesen: Pre opadanja listovi su jarko žute boje. Na ženskim primercima u jesen sazrevaju plodovi nalik na trešnje žute boje.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Ginkgo biloba ”Mariken” – ginko biloba ”Mariken” je nova sorta patuljastog rasta. Vrsta je koja može izdržati teško tlo, zagađenje vazduha, nedostatak vlage, ekstremne mrazeve. Ovaj kultivar pogodan je za kamenjare i za bašte sa malo prostora. Zbog guste krošnje i atraktivnog lišća vrlo je dekorativan i može se saditi pojedinačno ili u grupama sa drugim biljkama.