Echinacea purpurea “Alba”

200,00 RSD

Echinacea purpurea “Alba” je višegodišnja biljka iz familije Asteraceae. Poreklo vrste je iz Severne Amerike, a autohtoni narodi su od davnina znali za njena lekovita svojstva. Pri zemlji razvija bokor  kopljastih tamno zelenih listova sa grubim dlačicama. Cvetovi su na dugim uspravnim drškama. Cveta veoma dugo, od kraja juna do septembra. Ovaj kultivar ima krupne bele cvetove, a nežne latice sa nazubljenim ivicama su raspoređene oko narandžastog centralnog konusa. Ova velikodušna perena je izdržljiva, nezahtevna i lako se uzgaja. Treba uklanjati precvetale cvetove.

Položaj: Osunčan (puno sunce, više od 6 sati neprekidnog direktnog sunca dnevno)

Zemljište: Odgovara joj dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama, ali uspeva na svim lakim i poroznim zemljištima, šljunkovitim ili peskovitim, a ne toleriše tla teškog mehaničkog sastava.

Potrebe za vodom: Umerene, osetljiva na preveliku zimsku vlagu.

Dimenzije: Razvija visinu oko 80 cm i širinu oko 50 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz korena niču listovi, razvija se bokor.
  • Leto: Celo leto je u cvetu
  • Jesen: Cvetanje traje i u prvoj polovini jeseni
  • Zima: Prezimljava koren

Upotreba: Echinacea purpurea “Alba” se koristi u mešovitim kompozicijama sa drugim perenama i ukrasnim žbunjem gde daje svetle tonove u većem delu vegetacije. Uspešno se gaji i u žardinjerama na stalno osunčanim balkonima. Može se koristiti kao rezani cvet ili za suve aranžmane.

Nema na stanju
 

Opis