Delosperma hybrida “Fire Spinner”

200,00 RSD

Delosperma hybrida “Fire Spinner” je višegodišnja zimzelena biljka iz familije Aizoaceae,  poreklom iz Južne Afrike. Formira kompaktan zeleni jastuk od sedećih mesnatih izduženih listova na kratkim stabljikama, koji dostiže visinu 5-10 cm. Lako kolonizuje raspoloživi prostor i deluje veoma uredno. Ova novija hibridna sorta cveta od proleća do polovine jeseni. Cvetovi su zvezdasti, jarko narandžasti u obodnom delu, sa tamnijim oreolom i jarko ružičastim srcem koje završava svetlijom tačkom. Veoma je atraktivna sorta sa jedinstvenim živopisnim trobojnim cvetovima.

Položaj: Osunčan (minimum 6 sati dnevno direktnog sunca)

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, važno je da je dobro drenirano.

Potrebe za vodom: Umerene, otporna na sušne periode.

Dimenzije: Biljka razvija kompaktan jastuk visine 5-10 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na proleće se razvijaju mladi listovi, od kraja proleća biljka cveta.
  • Leto: Cvetanje traje celo leto
  • Jesen: Cvetanje traje do sredine jeseni
  • Zima: Zimzelena je vrsta na temperaturama do -12 ° C i na dobro dreniranom zemljištu. Listovi tokom zime poprimaju crvenkaso-narandžaste nijanse.

Upotreba: Delosperma hybrida “Fire Spinner” nalazi primenu u kamenjarima, kamenim zidovima, između popločanja, kao pokrivač tla, u ivičnim delovima mešovitih cvetnjaka, na manjim nagibima za kontrolu erozije i u žardinjerama. Vrlo je efektna u kombinaciji sa biljkama kontrastnih boja.