Cupressus sempervirens – mediteranski čempres 1,3 m

10.000,00 RSD

Cupressus sempervirens- primorski (mediteranski) čempres je zimzeleni četinar iz porodice Cupressaceae. Prirodno je rasprostranjen na području istočnog Sredozemlja, a autohtonom vrstom se smatra u Dalmaciji. Raste i do 35 m stvarajući piramidalnu ili valjkastu krošnju. Ima razgranat korenov sistem koji ide u dubinu i do 2 m.  Stablo je uspravno, ravno, kora je tanka i svetla, a sa starenjem postaje sivosmeđa do tamnosmeđa i uzdužno izbrazdana. Listovi su tamnozeleni, tanki, ljuspasti, tupi, kratki sa smolnim žlezdama. Cveta od marta do maja, razlikuju se muški i ženski cvetovi na istom stablu. Šišarke su kuglaste i sastoje se od 8-14 odrvenelih ljuski. Sazrevaju dve godine nakon oprašivanja, ali ostaju još nekoliko godina na stablu. Značajne su dve forme:

  • var. horizontalis (tzv. ženski) – ima horizontalne grane i široko kupastu krošnju
  • var. pyramidalis (tzv. muški) – ima gustu, piramidalnu, stubastu krošnju koja se sužava na vrhu, grane su uspravne i priljubljene.

Raste brzo i medonosna je vrsta. Nije probirljiv prema zemljištu, podnosi i kisela i alkalna. Otporan je na visoke temperature, dobro podnosi sušu. Podnosi temperature i do -20 stepeni, jedino je osetljiv na mraz. Od jakog snega se štiti vezivanjem grana kako se ne bi polomile. Zahteva osunčane do poluosunčane položaje.

Položaj: osunčan i polusenovit

Zemljište: nije probirljiv prema zemljištu; podnosi i kisela i bazna zemljišta

Potrebe za vodom: umerene

Izgled po sezonama:

  • proleće: tamnozelene, ljuspaste mlade četine
  • leto: cveta nekoliko meseci, razlikuju se polovi na istom stablu
  • jesen: šišarke su kuglaste, sa 8-14 odrvenelih ljuspi
  • zima: zimzelena vrsta

Upotreba: Cupressus sempervirens- primorski (mediteranski) čempres je zimzeleni četinar prirodno rasprostranjen na području istočnog Sredozemlja, a autohtonom vrstom se smatra u Dalmaciji. Raste do visine od 35 m. Drvo čempresa je tvrdo i izdržljivo, lako se obrađuje i koristi se za izradu kovčega. Koristi se i za proizvodnju eteričnog ulja. Sadi se pojedinačno, u grupama ili drvoredima.