Coreopsis auriculata “Nana”

Coreopsis auriculata “Nana” je višegodišnja biljka iz familije Asteraceae. Vrsta je poreklom sa jugoistoka i srednjeg istoka Severne Amerike. Ovaj patuljasti kultivar razvija bokor kopljastih zelenih listova. Dostiže visinu oko 15 cm i širinu oko 40 cm. Cveta veoma dugo, od kraja juna do prvih mrazeva. Obilno cveta početkom leta, zatim se cvetanje malo usporava u slučaju jakih vrućina i produžene suše, da bi ponovo postalo intenzivno u septembru zahvaljujući povratku kiše ili obilnom zalivanju. Ima jarko-žute cvetove sa tamnijim središnjim delom ćilibarne boje, prečnika oko 4 cm. Izuzetno je velikodušna i izdržljiva perena, nezahtevna i laka za uzgoj.

Položaj: Osunčan (puno sunce, više od 6 sati neprekidnog direktnog sunca dnevno)

Zemljište: Odgovara mu dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama, ali uspeva na svim lakim i poroznim zemljištima, šljunkovitim ili peskovitim, a ne toleriše tla teškog mehaničkog sastava

Potrebe za vodom: Umerene, osetljiv na preveliku zimsku vlagu.

Dimenzije: Razvija visinu oko 15 cm i širinu oko 40 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz korena niču listovi, razvija se bokor.
  • Leto: Celo leto je u cvetu
  • Jesen: Cvetanje traje do prvih mrazeva
  • Zima: Prezimljava koren

Upotreba: Coreopsis auriculata “Nana” se koristi u mešovitim kompozicijama sa drugim perenama i ukrasnim žbunjem gde daje svetlosti i tople boje u većem delu vegetacije. Zbog niskog rasta često se sadi i kao pokrivač tla ili u kamenjarima. Uspešno se gaji i u žardinjerama na stalno osunčanim balkonima. Može se koristiti kao rezani cvet.


Nema na stanju
 

Опис