Chamaecyparis pisifera “Boulevard” – Pegavi pačempres “Boulevard pom pom”

36.000,00 RSD

Chamaecyparis pisifera “Boulevard” – Pegavi pačempres “Boulevard” je prirodna mutacija kultivara “Skuarrosa”, od kog je niži i sporije raste. Razvija se veoma sporo, kao grm srednje veličine, visine 1,5, posle dugog niza godina 2,5 m i širine u osnovi 0,5 do maksimalno 1,5 m. Ljuspaste četine su meke, zelene sa sivo-plavičastom nijansom. Mlade grane su meke i savitljive, pa trepere na vetru, kao da je žbun u stalnom pokretu. Ne iziskuje negu ili orezivanje, ali se može orezati rano u proleće ili oblikovati sredinom leta, tako da se ne ošteti staro drvo. Ima prijatan miris smole.

Položaj: Osunčan ili polusenka.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta ako je zemljište dovoljno vlažno, ali dobro drenirano i blago kisele reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Maksimalna veličina koju razvija je  1,5-2,5 m visine i 0,5 do 1,5 m širine u osnovi.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine plavičasto-srebrne
  • Leto: Biljka ima tipičnu boju
  • Jesen: U kasnu jesen dobija blago purpurnu ili ljubičastu nijansu
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Chamaecyparis pisifera “Boulevard” – Pegavi pačempres “Boulevard” je pogodan za gajenje u malim vrtovima, kamenjarima, za mešovite kompozicije sa drugim četinarskim i lišćarskim žbunjem i perenama. Pogodan je i za sadnju u žardinjerama. Relativno dobro podnosi uslove gradske sredine.

 

 

Kategorija:
 

Opis