Aster alpinus “Goliath” – Zvezdan “Goliath”

400,00 RSD

Aster alpinus “Goliath” – Alpski zvezdan “Goliath” je višegodišnja biljka poreklom iz evropskih planina, gde raste na krečnjačkom zemljištu na čistinama, padinama i ivicama šuma. Pripada botaničkoj familiji Asteraceae. Ova hortikulturna selekcija u kasno proleće i u prvoj polovini leta cveta zvezdastim cvetovima sa sitnim nežno plavo-ljubičastim laticama i žutim centrom, koji daju savršen kontrast tamno zelenom sitnom lišću. Cvetovi su krupniji nego kod izvorne vrste, prečnika oko 2-3 cm. Veoma je izdržljiva i otporna biljka, sa skromnim zahtevima, pa je laka za gajenje.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, važno je da je lako i dobro drenirano.

Potrebe za vodom: Umerene, dobro podnosi povremenu sušu.

Dimenzije: Biljka razvija visinu i širinu oko 25-30 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz zemlje se javljaju najpre bazalni listovi u rozeti, a potom porast koji nosi cvetove. U kasno proleće biljka počinje da cveta.
  • Leto: Tokom prve polovine leta biljka je u cvetu
  •  Jesen: Lišće biljke dobija jesenju boju
  • Zima: Prezimljava koren, a u uslovima blaže klime se ponaša kao poluzimzelena vrsta.

Upotreba: Aster alpinus “Goliath” – Alpski zvezdan “Goliath” je veoma dekorativna biljka koja se koristi za ukrašavanje kamenjara, cvetnjaka ili žardinjera. Veoma se lepo uklapa sa drugim višegodišnjim biljkama kontrastnih boja koje zahtevaju identične uslove uzgoja. Može se koristiti i kao rezani cvet.

Nema na stanju
 

Opis