Allium schoenoprasum L. – Vlašac

200,00 RSD

Allium schoenoprasum L. – Vlašac je kosmopolitska vrsta koja se javlja u prirodi u većem delu Evrope, Azije i Severne Amerike. Vlašac je jedina vrsta luka (rod Allium, porodica Amaryllidaceae) koja je autohtona i u Novom i u Starom svetu. Višegodišnja je monokotiledona zeljasta biljka iz roda lukova. Razvija visinu 15-30 cm. Ima tanke, glatke, cevasto-šuplje listove svetle pepeljasto-zelene boje. Listovi su nalik vlatima trava, pa otud i narodno ime za vrstu. Na vrhovima cevastih drški se razvijaju sitni ljubičasto-ružičasti cvetovi zvezdastog oblika sa šest latica, skupljeni po 10-30 u guste loptaste cvasti, tipične za lukove. Veoma su dekorativni. Biljka cveta od aprila do maja u južnim delovima stanišnih zona i u junu u severnim delovima. Iz cvetova se razvija sitno crno seme koje sazreva tokom leta. Lukovice vlašca su vrlo sitne i tanke, umotane u crvenkastosmeđi opnasti omotač, rastu u gustim grozdovima iz korena i ne koriste se za ishranu. Vlašac odlično podnosi niske zimske temperature, ali mu ne smetaju ni letnje vreline. Tokom sezone rasta vlašac neprekidno obnavlja lišće, omogućavajući kontinuiranu berbu. Ako se ne obere i lišće počinje da izgleda staro, može se orezati na oko 2–5 cm, a iz korena će se pojaviti novo mlado lišće.

Položaj: Osunčan ili delimično zasenjen

Zemljište: Vlašcu najviše odgovaraju dobro drenirana zemljišta bogata organskim materijama, neutralne do slabo kisele reakcije (pH od 6 do 7), ali se može prilagoditi različitim zemljištima.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Biljka razvija visinu 15-30 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na proleće se razvija mlado lišće, a krajem proleća biljka cveta.
  • Leto: Biljka cveta, a listovi starenjem postaju mekši i padaju. Redovnom rezidbom se podstiče stvaranje novih listova.
  • Jesen: Biljku čine samo listovi i precvetali ostaci sa zrelim semenom
  • Zima: U hladnijim predelima biljka tokom zime ostaje bez nadzemnog dela, koji se ponovo obnavlja narednog proleća, dok se gajen u mediteranskom području ponaša kao stalno zelena vrsta.

Upotreba: Allium schoenoprasum L. – Vlašac se gaji zbog listova i cvetova koji se koriste kao povrće, začin i ukrasna biljka u vrtu ili saksiji. Dobro se uklapa u mešovite kompozicije sa različitim vrstama perena, začinskih biljaka i dekorativnog žbunja.

 

 

Opis