Ilex x altaclarensis “Golden King” – Božikovina šarenolisna “Golden King”

1.000,00 RSD

Ilex x altaclarensis “Golden King” – Božikovina (zelenika) šarenolisna “Golden King” je hibridni kultivar (Ilex aquifolium x Ilex perado) koji se razvija kao zimzeleni žbun ili minijaturno drvo visine do 4-5 m. Ima veoma dekorativno kožasto i sjajno lišće, ovalno sa nazubljenim vrhovima, tamnozeleno sa jarko žutim ivicama. Božikovina je dvodoma biljka – postoje muški i ženski primerci. Na ženskim biljkama se u maju i junu pojavljuju sitni bledožuti cvetovi. Nakon oplodnje, iz njih se razvijaju okrugli sitni plodovi koji tokom sazrevanja u novembru i decembru dobijaju crvenu boju. Zreli ostaju na granama do narednog proleća. Ova skromna biljka uspeva u delovima bašte koji su uvek u senci, ali dobro podnosi i osunčane položaje. Raste veoma sporo i ako se ne ukroćuje rezidbom može da naraste 4-8 m. Rezidbom se može oblikovati kao drvo sa različitim oblicima krošnje ili se može formirati u spororastuću živu ogradu.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Najviše joj odgovaraju dublja bogata krečnjačka tla, ali uspeva na različitim tipovima zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili malo drvo visine do 4-5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na biljci se pojavljuju sitni mirišljavi cvetovi.
  • Leto: Listovi su sjajni i tamnozeleni sa jarko žutom ivicama.
  • Jesen: U kasnu jesen se formiraju sitne crvene boboce.
  • Zima: Grane ove zimzelene vrste tokom zime zadržavaju crvene plodove do narednog proleća, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za ptice.

Upotreba: Ilex x altaclarensis “Golden King” – Božikovina (zelenika) šarenolisna “Golden King” se često gaji po parkovima i malim vrtovima, ali se može uzgajati i u većim žardinjerama. Veoma je lepa u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem, začinskim biljkama i perenama, gde je odličan kontrast vrstama sa zelenim, žutim ili crvenim lišćem. Dobro podnosi rezidbu, pa se može koristiti za formiranje žive ograde koja je zbog šarenih listova atraktivna i u periodu kada su biljke bez plodova. Božikovina veoma sporo raste, pa živice od ove biljne vrste ne treba često orezivati.

Nema na stanju
 

Opis