Berberis thunbergii “Natasza” – Tunbergov berberis sa šatiranim rozim listovima “Natasza”

800,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare, a “Natasza” je jedan od novijih poljskih kultivara. Tunbergov berberis šarenolisni “Natasza” je listopadni kompaktan žbun visine do 1,25 m. Ima veoma atraktivne šarene listove sa mešavinom crvene, svetlo ružičaste, bele i zelene boje. Relativno sporo raste. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Otporan je na dim, prašinu i sušu.

Položaj: Puno sunce

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine oko 1,25 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi izdanci su intenzivno crvene boje, a mladi listovi jarko ružičasti i krem, a biljka je ispunjena sitnim krem-žutim cvetovima.
  • Leto: Listovi su šareni sa dominacijom svetlo ružičaste, zelene i bele boje, a biljku krase sitni izduženi bobičasti plodovi koji lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju narandžasto-žutu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Natasza” je kompaktan žbun sa bustim granama pa je idealan za pokrivanje zemljišta, narošito na škarpama. Pogodan je i za izradu bordura cvetnjaka ili niskih živih ograda. Atraktivan je i kada se sadi pojedinačno ili u grupama sa drugim ukrasnim žbunjem ili perenama. Često se gaji u žardinjerama.

Nema na stanju
 

Opis