Wisteria sinensis (Sims.) Sweet – Visterija, glicinija, plava kiša

600,00 RSD

Wisteria sinensis (Sims.) Sweet – Visterija je, pored tekome, višegodišnja puzavica koja se najviše gaji. Omiljena je zbog velike lepote grozdastih cvetova i skromnih zahteva prema uslovima sredine. Pripada botaničkom rodu Wisteria koji ima najviše predstavnika na Dalekom Istoku – u Kini, Koreji i Japanu i nekoliko u Severnoj Americi. Nekada su je botaničari pogrešno svrstali u rod Glycine (na grčkom glykos znači sladak), takođe iz familije leptirnjača, verovatno pod uticajem botaničara Vilsona i Bela koji su opisali miris cvetova vrste Wisteria sinensis (Sims.) Sweet kao “nešto izmedju meda i jorgovana”. Otuda se vrsta i dalje često pogrešno naziva glicinija. Osim toga, kod nas su uobičajna i imena koja opisuju izgled biljke kao što su “puzavi bagrem” ili “plava kiša”. Ova vrsta je u Evropi počela da se gaji u 19. veku i za kratko vreme je stekla veliku popularnost. Zbog ranog i obilnog cvetanja, već u aprilu i maju, lepih i mirisnih cvetova u visećim grozdastim cvastima i zanimljivog krivog stabla koje se može usmeravati prema želji, spada madju najlepše povijuše. Ona je snažna, dugovečna listopadna puzavica koja za nekoliko godina može a prekrije pergolu, ogradu ili zid, ako su uslovi za njen razvoj optimalni. Za uzgajanje visterije je neophodno pripremiti jak oslonac uz koji bi biljka rasla. Treba voditi računa da je biljka snažna i jedra i da ima veliku zelenu masu, pa oslonac treba da bude jak i od materijala koji može to da izdrži. Može a dostigne dužinu i do 20 m, a prečnici grana starih primeraka imaju i preko 20 cm. Visterija obrazuje mnoštvo izdanaka i često se širi baštom više nego što bismo želeli. Nadzemni delovi se mogu kontrolisati rezidbom, ali su puno opasniji podzemni delovi koji mogu da podižu baštenske staze, oštećuju betonirane površine i možu prodreti u cevi zalivnog sistema, vodovoda ili kanalizacije. Iako visterija obrazuje snažne i opasne korenove izdanke, ne moramo se odreći gajenja ove izuzetno dekorativne, otporne i nezahtevne penjačice. Da bismo izbegli rizik od njenog podzemnog širenja, treba je saditi u posude koje bi bile postavljene uz zid ili pergolu gde nam je biljka potreba. Treba odabrati dovoljno velike žardinjere sa plodnom zemljom, a tokom letnjih meseci redovno zalivati, kako bi se biljka lepo razvila i obilno cvetala. Ako se redovno đubri, i biljka gajena u ograničenom zemljišnom prostoru  može dati takav prirast da prekriva ceo zid dvospratnice. Dobro uspeva na osunčanim položajima, podnosi niske temperature, sušu i povećano aerozagadjenje, kao i rezidbu. Otporan je na bolesti i štetočine.

Položaj: Puno sunce

Zemljište: Nije zahtevan po pitanju zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnom dubokom, dobro dreniranom zemljištu neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene, otporna na sušu.

Dimenzije: Puzavica dužine do 20 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su svetlo-zelene boje. U proleće cveta.
  • Leto: Listovi su zelene boje. Krajem leta biljka ima ponovljeno cvetanje manjeg obima.
  • Jesen: Listovi prelaze u žutu boju.
  • Zima: Listopadna vrsta.

Upotreba: Wisteria sinensis (Sims.) Sweet – Visterija je pogodna za sadnju uz pergile, zidove i naslone. Izuzetno je lepa kada se koristi za formiranje “tunela plave kiše” – svoda od visterije koja se pruža po rešetkastoj strukturi. Ovakav “tunel” je sprektakularan za vreme cvetanja, pružiće ugodnu hladovinu leti i doprineće stvaranju toplih jesenjih boja vrta.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis