Spiraea h vanhouttei (Briot) Zbl. – Vanhuteova surčica

350,00 RSD

Spiraea h vanhouttei (Briot) Zbl. – Vanhuteova surčica je hibridna vrsta nastala ukrštanjem Scantoniensis i Strilobata. Zbog gustih belih cvasti je u narodu nazivaju i svadbeni venac. Razvija se kao žbun visine i širine 1,5-2,5 m sa mnoštvom tankih grančica koje se pod težinom cvasti savijaju naniže. Listovi su sitni, tamno-zeleni. Obilno cveta u maju i početkom juna belim cvetovima, sakupljenim u poluloptaste gronjaste cvasti. Da bi obilno cvetala iziskuju oštru rezidbu svake godine, kasno u proleće nakon precvetavanja, prekraćivanjem grana i uklanjanjem od osnove najslabijih i najstarijih grana u žbunu. Dobro podnosi niske zimske temperature i aerozagađenje. Brzo raste.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj najviše odgovaraju hranljiva, dobro propusna. Dobro podnosi i blago kisela zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu 1,5-2,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi svetlo zeleni. Cveta u maju i početkom juna belim cvetovima.
  • Leto: Listovi su tamno zelene boje.
  • Jesen: Listovi poprimaju žuto-smeđu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Spiraea h vanhouttei (Briot) Zbl. – Vanhuteova surčica je prelep grm, idealan za ukrašavanje malih i srednjih vrtova, ali u masivima se često koristi i kao ukras velikih parkovskih i javnih zelenih površina. Pogodna je i za cvetne žive ograde i sadnju na škarpama.

Nema na stanju
 

Opis