Nandina domestica “Firepower” – Nandina crvenolisna “Firepower”

1.200,00 RSD

Nandina domestica “Firepower” – Nandina crvenolisna “Firepower” je veoma interesantna žbunasta polupatuljasta zimzelena biljka koja menja boju tokom godine. Nandina (Nandina domestica Thunb.) je zimzeleni grm iz porodice Berberidaceae, poreklom iz istočne Azije. Prirodni areal joj je od Himalaja do Japana. Boja mladih listova u proleće je tamno crvena, tokom leta zelena, u jesen jarko crvena i tokom zime opet tamno crvena. Ova vrsta dobro podnosi rezidbu, pa je pogodna i za formiranje niskih živih ograda koje tokom godine menjaju boju. Biljka daje uspravne stabljike, ne baš razgranate, sa lišćem koncentrisanim u gornje dve trećine. Donji deo, međutim, ispunjavaju brojne stabljike koje niču direktno iz korena, tako da celini daju kompaktan i gust izgled. Na vrhu brojnih stabljika se u rano leto pojavljuju metličaste cvasti sa sitnim belim cvetićima. Cvetanje je bogato i traje nekoliko nedelja. Iz oplođenih cvetova nastaju crvene bobice koje sazrevaju u ranu jesen. Plodovi skupljeni u grozdovima ostaju na biljci do narednog proleća. Veoma su dekorativni, ali treba biti opterazan jer su otrovni za ljude. Nandina dobro podnosi niske zimske temperature do -15 stepeni. Čak i ako je intenzivan i dugotrajan mraz dovedu do toga da tokom zime izgubi deo lišća, ono će se obnoviti na proleće.

Položaj: Puno sunce ili polusenka, ali samo na punom suncu ima intenzivne boje. U senci će listovi izgubiti crvenu boju. Položaj treba da bude zaštićen od hladnog zimskog vetra.

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta. Najviše joj odgovaraju tla neutralne do blago kisele teakcije. 

Potrebe za vodom: Umerene. Nandina je veoma otporna na sušu kada se ukoreni. Tada je zadovoljna i prirodnim padavinama i samo u slučaju duže suše mora da se interveniše zalivanjem.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine oko 60 cm.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su bronzane do bordo boje, ali starenjem menjaju boju u tipičnu zelenu.
  • Leto: Listovi su zeleni, a početkom leta biljka cveta belim cvetovima.
  • Jesen: Iz cvetova se razvijaju veoma interesantni crveni plodovi. Listovi postaju plameno crvene do bordo boje.
  • Zima: Zimzelena vrsta koja tokom hladnih meseci zadržava crvenu boju listova i plodove na granama.

Upotreba: Nandina domestica “Firepower” – Nandina crvenolisna “Firepower” je često gajena u vrtovima kao ukrasna biljka, jer ima jarkocrveno lišće u jesen i zimu i atraktivno novo lišća na proleće, pa stvara dinamiku boja i u malom prostoru. Atraktivna je i u vreme cvetanja. Pogodna je za mešovite kompozicije u vrtu. Njen prirodno sferni oblik omogućava joj da se povoljno integriše u topiarni vrt unoseći dašak toplih boja. Može se uzgajati i u većim žardinjerama na balkonima, ali u ovom slučaju treba obezbediti sklonište za zimu jer je koren biljke osetljiviji od nadzemnog dela na hladnoću. Za ​​formiranje niske žive ograde treba saditi biljke na međusobnom rastojanju od 50-60 cm.

 

Opis