Cornus florida “Rainbow” – Dren šarenolisni “Rainbow”

6.600,00 RSD

Cornus florida “Rainbow” – Dren šarenolisni “Rainbow” je žbunasta vrsta interesantna tokom svih godišnjih doba. Razvija se kao listopadni žbun visine 3-4 m i oko 2 m širine. Od aprila do maja biljka je okićena krupnim belim četvoročlanim braktejama, tipičnim za vrstu, u čijem centru su sitni cvetovi. Iz njih se razvijaju okruglasti crveni plodovi kaji sazrevaju tokom septembra i oktobra. Listovi su dugi od 10 do 15 cm, široki su, ovalni i šiljasti. Često su uvijeni.  Veoma mladi listovi su žućkasti, kasnije menjaju boju u šatirano žuto-zelenu, da bi vegetaciju završili kao ružičasti, narandžasti, plameno crveni i mestimično zeleni i žuti. Zimske uspravne gole grane su takođe interesantne zbog čokoladne boje. Biljka je veoma otporna na uslove sredine.

Položaj: Polusenka.

Zemljište: Najviše mu odgovaraju duboka, hladnija zemljišta, blago kisele reakcije (tresetna).

Potrebe za vodom: Umerene. Ne podnosi sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 3-4 m i oko 2 m širine. Raste sporo.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mlado lišće je žuto-zelene boje. Biljka cveta.
  • Leto: Lišće menja boju u šatirano žuto-zelenu, a krajem leta njihova ivica postaje crvena. Na biljci su nezreli plodovi.
  • Jesen: Lišće postaje šareno sa ružičastim, narandžastim, plameno-crvenim, zelenim i žutim delovima. Plodovi sazrevaju i postaju crveni.
  • Zima: Grane čokoladne boje su bez lišća.

Upotreba: Cornus florida “Rainbow” – Dren šarenolisni “Rainbow”  je pogodan za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem, začinskim biljkama i perenama kojima takođe odgovara blago kiselo zemljište. Savršeni je pratilac rododendrona.

Nema na stanju
 

Opis