Picea glauca “Conica Maigold” – Patuljasta bela smrča “Conica Maigold”

990,00 RSD

Picea glauca “Conica Maigold” – Patuljasta bela smrča “Conica Maigold” je veoma dekorativan, piramidalni četinar vrlo urednog izgleda, maksimalne visine do 3 m i prečnika od 2 m. Raste veoma sporo, pa za 10 godina dostiže približno 1,2 m visine i prečnik od oko 90 cm, ponekad i više u zavisnosti od uslova rasta. Na proleće biljka dobije svetle, zlatno-žute meke mlade izbojke, koji kada očvrsnu postaju tamniji i zeleniji. Četine imaju prijatan miris smole. Vrlo je gusta, kompaktna vrsta, otporna na sneg. Može se saditi na svim staništima i nije probirljiva ni po pitanju tipa zemljišta. Idealna je biljka za male bašte i alpinume. Korijenov sistem je plitak i jako razgranat, pa je biljka teška za presađivanje u odrasloj dobi i osetljiva na vetroizvale.

Položaj: Osunčan ili polusenka.

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, pogoduju joj blago karbonatna tla.

Potrebe za vodom: Umerene. Osetljiva je na veliku vlagu.

Dimenzije: Maksimalna veličina koju razvija oko 3 m visine i prečnika od 2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju izbojci zlatno-zelene boje koji su u kontrastu sa tamnijim starijim četinama.
  • Leto: Boja četina od zlatno-zelenih postaje tamnija i zelenija.
  • Jesen:
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Picea glauca “Conica Maigold” – Patuljasta bela smrča “Conica Maigold” je umerene veličine i vrlo kompaktan spororastući kultivar, pa je pogodan za male vrtove, za sadnju u kamenjarima, mešovitim grupama sa drugim šibljem, perenama i jednogodišnjim cvećem sa kontrastvnim tamno zelenim ili crvenim bojama. Pogodna je i za gajenje u saksijama na balkonima.

 

 

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis