Carpinus betulus “Lucas” – Piramidalni garb “Lucas”

2.000,00 RSD

Carpinus betulus “Lucas” – Piramidalni garb “Lucas” je belgijski kultivar belog graba, registravan 2003. godine. Razvija vrlo kompaktnu uskopiramidalnu krošnju koja sazrevanjem postaje usko jajasta. Dostiže visinu oko 10-15 m i 2,5-3 m prečnik krošnje. Deblo je većinom zasukano i užlebljeno. Kora je glatka i svetlosiva. Mlade grančice su mrke, sjajne, ponekad dlakave, vitke. Koren je širok i plitak. Listovi su naizmenični, jajasti, krupniji nego kod izvorne vrste, 8-12 cm dugi i 4-7 cm široki, zašiljeni, zeleni. Jesenja boja je zlatno-žuta ili žuto-smeđa, a listovi često ostaju na granama do narednog proleća. Muški i ženski cvetovi su u neupadljivim resama koje se pojavljuju u vreme listanja. Plod je mala orašica sa trorežnjevitim priperkom u visećim izduženim grozdovima dugim do 15 cm i širokim do 6 cm. Priperci su najpre svetlozeleni, a sazrevanjem postaju svetlosmeđi. Grab je otporan na mraz. Vrlo je otporan na intenzivno orezivanje i brzo se vraća na prethodnu formu, pa može uspešno da se upotrebljava za veoma efektne i dugotrajne žive ograde, kao i topijarne forme.

Položaj: Puno sunce, polusenka, senka.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta, može da uspeva i na glinovitim zemljištima  i na peskovima ako nisu previše siromašni. Toleriše reakciju zemljišta od alkalne do blago kisele. Ne odgovaraju mu samo izrazito kisela zemljišta. Toleriše visok nivo podzemnih voda i kratkotrajna plavljenja, ali ne i zabarena zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Dostiže visinu oko 10-15 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi svetlo zeleni.
  • Leto: Listovi su zelene boje.
  • Jesen: Listovi poprimaju zlatno-žutu ili žuto-smeđu boju. Plodovi sazrevaju u oktobru.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a nekad se suvi listovi zadržavaju do proleća.

Upotreba: Carpinus betulus “Lucas” – Piramidalni garb “Lucas” je pogodan za drvorednu sadnju ili za formiranje živih ograda i rezidbom oblikovanih formi. Često se koristi kao dekorativna vrsta u parkovima gde se sadi u grupama ili masivima. Pogodan je i za mešovite kompozicije sa četinarskim i lišćarskim žbunjem i drvećem.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis